Listor.se

Sveriges största listsajt

Värdens 10 giftigaste ormar

Visste du att världens giftigaste orm har tillräckligt mycket gift för att ta död på 100 vuxna människor – med ett enda bett!

Här har vi listat värdens 10 giftigaste ormar, vilket inte bör förväxlas med vad som anses vara världens farligaste diton. Risker och komplikationer efter ett möte med en orm har nämligen med fler faktorer att göra än endast själva giftmängden hos reptilen.

Med det i åtanke kan du alltså lugnt läsa vidare om världens giftigaste ormar, då risken att bli biten är i det närmaste obefintlig.

10. Skallerorm

Skallerorm

Skallerormar är medelstora giftormar som kännetecknas av ett ombildat organ vid svansens slut, som får ytterligare ett segment vid varje skinnömsning. Vid yttre hot vibrerar den snabbt sin svansspets, varpå det karaktäristiska ”skallrande” ljudet hörs. Giftet är hemotoxiskt och förutom att vara mycket smärtsamt orsakar det även hemolys (röda blodkroppar som spricker), nekros (vävnadsskador), samt förlamning.

9. Dödsorm

Dödsorm

Dödsormen har ett brett, platt och triangelformat huvud med en smal, ljusbrun kropp med horisontella brunsvarta ränder. Huggtänderna hos dödsormen är längre än hos de flesta andra australiska giftsnokars. Ormens gift är toxiskt och om inte motgift sätts in är dödstalet bland människor sextio procent. Vad som gör dödsormen extra farlig är att den till skillnad från många andra ormar inte försöker fly när en människa närmar sig.

8. Huggorm

Huggorm

Den enda ormen på listan som existerar i vilt tillstånd längs våra breddgrader är huggormen med sitt karaktäristiska sicksack-band längs ryggen. Dess gift är en blandning av enzymer och har två funktioner; att döda bytet, samt underlätta spjälkningen av maten. För vuxna människor är ett huggormsbett sällan livshotande, även om dödsfall har förekommit. Ungefär vart åttonde år dör någon i Sverige på grund av huggormsbett – att jämföra med getingstick som i snitt orsakar ett svenskt dödsfall per år. De mest giftiga varianterna hittar man dock långt från Norden, närmare bestämt i Mellanöstern och Asien. Tack och lov.

7. Filippinsk Kobra

Filippinsk kobra

De flesta kobraarter är inte i närheten av att platsa på den här listan; men den filippinska varianten är ett undantag. Den mest dödliga av alla kobror kan spotta upp till tre meter, och dess nervgift påverkar hjärt- och lungfunktionen, samt leder till neurotoxicitet, andningsförlamning och, i värsta fall, döden inom trettio minuter. Symptomen efter ett bett kan inkludera huvudvärk, illamående, kräkningar, buksmärta, diarré, yrsel och kramper.

6. Tigerorm

Tigerorm

Tigerormen förekommer i södra, östra och västra Australien samt på öar i Bass sund samt på Tasmanien, och precis som namnet antyder är den ofta randig. Födan består mestadels av grodor men även av fiskar, fåglar, ödlor och små däggdjur ligger i riskzonen. Arten trivs bäst i varma temperaturer och är känd för att vara mer aktiv under varma kvällar. De är ganska skygga, men tvekar inte att hugga om de blir provocerade. Giftet är neurotoxiskt, och vid ett obehandlat bett är dödligheten upp mot sextio procent.

5. Svart Mamba

Svart Mamba

Den svarta mamban är den snabbaste och en av de mest giftiga ormarna på planeten. Namnet kommer från den svarta färgen på insidan av munnen, och ett enda bett innehåller tillräckligt med gift för att döda mer än 30 personer.

4. Taipan

Taipan

Taipanen kan bli över tre meter lång och lika tjock som en vuxen människas arm, och är med sitt extremt kraftfulla gift som bland annat leder till total muskelförlamning hos offret, en av ormvärldens mest fruktade arter. Utan snabb behandling med motgift är dödligheten vid ett bett i princip hundra procent. Bland landlevande ormar är det endast obehandlade bett av svart mamba som har en större andel dödsfall.

3. Vanlig krait

Vanlig krait

Vanlig krait (Bungarus caeruleus) hittar man i den indiska subkontinentens djungler. Ormen är mycket giftig och en av de fyra dödligaste av de indiska giftsnokarna. Den är aktiv nattetid och försvarar då sitt revir aggressivt och resolut. När den hotas rullar den ihop sig, gömmer sitt huvud och rör sig ryckigt. Den kan även lyfta sin svans. När den flyr väser den högt och om den stannar upp kan den hugga.

2. Brunorm

Brunorm

Denna australiensiska giftsnok är inte bara extremt giftig – den är dessutom väldigt aggressiv. En ytterst otrevlig kombination som orsakat en hel del dödsfall genom åren. Brunormen, som kan bli upp till två meter lång, är aktiv på dagen, särskilt under varma soliga dagar då den gärna njuter i solen. Den förflyttar sig snabbt och kan som sagt visa upp mycket aggressivt beteende om den känner sig hotad. När brunormen håller halsen högt formerad som ett S – då är det dags för dig att tänka på refrängen…

1. Inlandstaipan

Inlandstaipan

Till skillnad från brunormen är inlandstaipanen inte särskilt aggressiv, och tur är väl det! Ett enda bett från denna reptil innehåller tillräckligt mycket gift för att döda upp till 100 vuxna människor – eller 250 000 möss. Om du skulle bli biten av en inlandstaipan ligger dödligheten på nästan hundra procent, men lyckligtvis har ingen människa ännu dött på grund av bett från den giftiga ormen. Detta främst på grund av att den lever i ogästvänliga och för människor svåråtkomliga områden.

3.57/5 (200)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Sefre
Sefre
1 år sedan

Borde inte kungskobran vara med, den har ju tänder som är tillräckligt långa för att tränga sig in i en elefants hud och tillräckligt potent gift för att döda den?

Kevin Venya
Kevin Venya
2 år sedan

Tänk att huggormen är rankad 8.a i Världen

Gregor Grön
Gregor Grön
2 år sedan

Vad är det som kryper? Ormet!
En gång såg jag en orm två gånger.

leif cleasson
2 år sedan
Svara till  Gregor Grön

Bara så ni vet så är grön mamba giftigare än en svart mamba
båda kommer från samma sort

Håkan Strömdong
Håkan Strömdong
3 år sedan

De e la bullshit detta tycker jag, ormgift e la nåt sådant som äldre lurar i en när man är liten och ovettig…!? Or did i miss out on someting!?!!🐉

Leif Andersson
Leif Andersson
3 år sedan

Din bror kan inte ha blivit biten av en svart mamba I Australien, dom finns bara i Afrka

Jocelyn
3 år sedan
Svara till  Leif Andersson

De är bullshit för hade han blivit biten av en svart mamba hade han vart död på typ 10 min. Man måste inte på sjukhuset senast 5 min efter bittet. Svarta mamban sprutar in 100-200 mg per bet och en människa klarar bara av 10-15 mg innan man dör!

Henrik
Henrik
3 år sedan

När vi va australien så blev min bror byten av en svartmamba.
Min bror dog av en orm så nu kan jag inte komma när en orm.

leif cleasson
2 år sedan
Svara till  Henrik

säkert
sluta ljug och skaffa ett liv!

leif cleasson
2 år sedan
Svara till  Henrik

säkert
sluta ljug och skaffa ett liv!

Evelina
Evelina
2 år sedan
Svara till  Henrik

säkert sluta ljuga de finns inte i Australien!!!

Evelina
Evelina
2 år sedan
Svara till  Henrik

De finns inte i Australien!!!

Annika
4 år sedan

Hur tar man bild utan att man blir biten ?

Emanuel Ivar Johansson
Svara till  Annika

Har du en selfiepinne eller liknande så kan du föra kameran på nära avstånd utan att kameran går sönder eftersom deras bett bits inte på kameran och så är du en bit ifrån så du kan backa undan om ormen går mot attack mot dig

Milla
4 år sedan

Hur gör man gör att få reda på vilken orm som är giftigas/milla 9 år bor

"Suedezu"
"Suedezu"
3 år sedan
Svara till  Milla

Man får prova bli biten av var och en 🙂 (jag skojar med dig 🙂 i LABORATORIET undersöks deras gift, och det är INDIVIDUELLT från individ till individ hur betet blir… vissa personer kan dö inom 10 minuter vissa inom 40-60 minuter…)


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap