Listor.se

Sveriges största listsajt

TOPP 10: Skånes vackraste platser

År 2004 startades föreningen ”Gräv bort Skåne”, med syftet att som namnet antyder gräva bort vårt sydligaste landskap från det svenska fastlandet. Föreningen blev snabbt rikskänd och dess hemsida hade tiotusentals besökare i månaden. Idag ligger dock bortgrävningen lite på is, och tur är väl det?

Här har vi listat 10 av Skånes vackraste platser.
 
 

10. Hallamölla


Skånes högsta vattenfall finns utanför Brösarp, i den östligaste delen av Christinehofs Ekopark. Hallamölla har en fallhöjd på hela 23 meter och bör helst besökas under våren för att upplevas i sin fulla prakt. Nedanför Hallamölla finns en kvarn, Hallamölla kvarn, från 1400-talet, och båda ingår i Verkeåns naturreservat.
 

9. Mölle


Nästan längst ut på Kullahalvön ligger tätorten Mölle, en plats som lockat turister sedan 1800-talet. Detta idylliska fiskeläge är en underbar plats att besöka, inte minst under sommarmånaderna. Ett stenkast från Mölle, på andra sidan Kullahalvön, hittar du Lars Vilks kända konstverk Nimis, som också är ett av Skånes främsta turistmål.
 

8. Fyledalen


Dalgången Fyledalen utanför Tomelilla i södra Skåne räknas till ett av Sveriges viktigaste naturområden. På vintrarna lockar Fyledalen mängder med fågelskådare; området räknas nämligen till ett av Europas bästa för örnskådning. Strosa runt bland ädellövskog, spana efter ovanliga rovfåglar och förundras över detta natursköna område som bildades redan för 15 000 år sedan i samband med istidens slut. Ett hett tips är att hyra en dressin och ta en fläktande tur på den gamla järnvägen som löper genom böljande åkrar och grönskande skogar.
 

7. Wanås


Väster om Knislinge, i Östra Göinge kommun i norra Skåne, ligger Vanås slott från 1400-talet. Här kan du kombinera det bästa av två världar; konst och natur. Här finns nämligen en av världens främsta skulpturparker med över 50 verk av kända konstnärer, däribland Yoko Ono. I den omgivande bokskogen finns fina promenadstigar och vid slottet hittar du både gårdsbutik och restaurang.
 

6. Forsakar


Ravinen Forsakar vid Degeberga utanför Kristianstad lockar med två vattenfall; ett på 8 och ett på 10 meter. Denna trolska plats, som bland annat besökts av Linné, har länge ansetts vara en hemvist för både pysslingar och näcken och det är inte svårt att förstå att fantasin kan flöda här.
 

5. Torup


Torups bokskog, cirka två mil utanför Malmö, räknas till ett av Sveriges vackraste platser. Skogen är ett stort rekreationsområde med flera vandringsleder, utegym och motionsslingor och lockar mängder med besökare året om. Passa på att besöka Torups slott och dess vackra trädgård.
 

4. Sandhammaren


En av Sveriges vackraste stränder ligger längst ner i Skånes sydöstra spets. Här möts du av en flera kilometer lång, bred strand med härlig vit sand och fina vågor. I naturområdet intill lever en älgstam; har du tur så får du kanske se en skymt av dem!
 

3. Skäralid


Ravinen Skäralid i Söderåsens nationalpark är åtta kilometer djup och känd för sin hänförande utsikt från Kopparhatten på 90 meters höjd. Ta på kängorna, packa ner termosen i ryggsäcken och ge dig ut på en härlig vandring bland klippor, ovanliga växter och urskogsliknande grönska.
 

2. Häckeberga


Häckeberga Naturreservat bjuder inte bara på vackra vandringsleder och goda möjligheter att se både rådjur och rovfåglar; här finns även ett underbart renässansslott beläget mitt på en holme i Häckebergasjön.
 

1. Stenshuvud

Skånes vackraste platser
Över en halv miljon besökare om året kan inte ha fel; Stenshuvud med sin kritvita strand, sitt berg och lummiga skogar är en plats värd ett besök. I området finns utöver den hänförande naturen även gamla kulturvärden såsom fornlämningar och stengärdsgårdar. Missa inte Orkidéängen som blommar under våren.
 

3.41/5 (58)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap