Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges vackraste platser

Från Kiruna i norr till Ystad i söder – Sverige är ett långt land med varierande natur och mängder av bildsköna omgivningar.

Här har vi listat 13 av Sveriges vackraste platser. Håller du med?

 

13. Höga kusten, Ångermanland

Höga Kusten

Ingen annanstans i världen har den totala landhöjningen varit så stor som i Höga Kusten-området. Som mest var jordskorpan nedpressad 800 meter.

 

12. Marstrand, Bohuslän

Marstrand

På Marstrand strosar man gärna längs kajen, kollar in båtarna och shoppar i någon av alla butiker längs vägen. Man kan njuta ett uppfriskande dopp i havet eller pröva att långsamt glida fram med havskajak. Ett besök på Carlstens fästning är ett absolut måste – här kan du både bli serverad av straffångar och ta en guidad tur för att lyssna på historien om Lasse-Maja.

 

11. Millesgården, Uppland

Millesgården

Denna underskattade pärla, belägen på Lidingös höjder med storslagen utsikt över Värtahamnen, var fram till 1931 konstnären och skulptören Carl Milles och hans hustru Olgas hem innan det omvandlades till museum. Den speciella atmosfären i skulpturparken, samt byggnadernas arkitektur för nästan tankarna till Medelhavet, och hela området är en magisk och väldigt välkommen oas i storstaden.

 

10. Varbergs kallbadhus, Halland

Varbergs kallbadhus

Kallbadhuset i Varberg är unikt i sitt slag, byggt i morisk stil med lökkupoler på hörnpaviljongerna och mittpartiet. Även ett färgrikt rosettfönster ovanför entrén förstärker det orientaliska intrycket.

 

9. Jakriborg, Skåne

Jakriborg

Jakriborg är ett uppmärksammat bostadsområde i tätorten Hjärup ett par kilometer söder om Lunds södra kant. Den arkitektoniska stilen är en pastisch som anknyter till den förindustriella stilen i Lundaslättens byar och de hanseatiska kuststäderna vid Östersjön och Nordsjön. Kritiker har kallat området för en ”kuliss” på grund av husens dåliga skick invändigt.

 

8. Kebnekaisemassivet, Lappland

Kebnekaise

Sveriges högsta berg utgörs av ett bergsmassiv med två toppar: Sydtoppen, som har en toppglaciär, och den något lägre kala Nordtoppen.

 

7. Stockholms skärgård, Uppland/Södermanland

Stockholms Skärgård

Vindpiskade kobbar, släta klippor och svalkande bad. Stockholms vidunderligt vackra skärgård är den största skärgården i Sverige, och den näst största i hela Östersjön.

 

6. Visby, Gotland

Visby

Visby hamnade på en tredjeplats när resesajten Skyscanner för ett tag sedan listade Europas vackraste byar och småstäder. Det är lätt att förstå varför. Kombinationen av kyrkoruiner, medeltida hus och en av världens vackraste bevarade stadsmurar ger staden en alldeles unik atmosfär.

 

5. Tännforsen, Jämtland

Tännforsen

Tännforsen är ett vattenfall beläget i Åre kommun i västra Jämtland. Fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 38 meter varav lodrät fallhöjd är 32 meter.

 

4. Österlen, Skåne

Österlen

Österlens slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne kännetecknas av naturskönhet, jordbruksbygd, låg urbaniseringsgrad och pittoreska kustsamhällen.

 

3. Abisko nationalpark, Lappland

Sveriges vackraste platser

Abisko nationalpark bjuder på flera sevärdheter, där Abisko kanjon är den mest spektakulära. Här har Abiskoeatnu (Abiskojåkk) grävt sig ner i berget och bildat över 20 m höga väggar. Abisko är särskilt känt för sin rika fjällflora, bland annat finns en av Sveriges sällsyntaste orkidéer, lappyxne, i parken.

 

2. Fårö, Gotland

Fårö

Strax norr om Gotland ligger Sveriges åttonde största ö, tillika Ingmar Bergmans tillflyktsställe och grav, mytomspunna Fårö. Landskapet är kargt och vindpinat med små martallar och knotiga raukar.

 

1. Sarek, Lappland

Sarek

Sarek Nationalpark är en Sveriges få oexploaterade vildmarker, beläget isolerat i nordvästra Lappland. Landskapet är på många sätt spektakulärt, med stora bergsmassiv, smala dalar, över hundra glaciärer, vilda forsar och hela sex av Sveriges högsta berg.

3.22/5 (27)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Charlotte S
Charlotte S
1 år sedan

2 ställen på Gotland men inget på Öland. Märkligt, mycket märkligt. Finns så mycket vackert i hela Sverige så varför överrepresentera Gotland?

Amanda Tembo
Amanda Tembo
1 år sedan

Ales Stenar i Kåseberga måste vara med!

Emma
4 år sedan

Så vackert! Ni borde ha med Gamla Uppsala också, har ett gäng fina bilder därifrån på min blogg!

Kram
Emma


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap