Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges populäraste husdjur

Är du en hund- eller kattmänniska? Grattis – då är du ungefär som en och en halv miljon andra svenskar! De två gamla antagonisterna var inte oväntat på toppen av prispallen när Statistiska centralbyrån genomförde en undersökning om vilka som egentligen är Sveriges populäraste husdjur på uppdrag av Svenska Kennelklubben, Jordbruksverket, Agria Djurförsäkring och Royal Canin.

Resultatet visde att det är katten som obestridligt regerar på den svenska husdjurstronen. Jämfört med en liknande undersökning 2006 ses dock en klar minskning av antalet katter bland svenskarna. Dramaturgiskt korrekt nog är det som sagt kattens nemesis, hunden, som knappar in i popularitet och lägger beslag på andraplatsen.

En annan tydlig trend är minskningen av antal katt- och hundägare i barnfamiljer, vilket kanske kan ses som ytterligare ett tecken på att allt mer måste prioriteras bort i dagens stressiga samhälle.

Nedan följer en redovisning av Sveriges sju populäraste husdjur!

7. Tamråtta/mus

Antal hushåll: 6700

Vissa skyr dem som pesten – andra vill ha dom i sitt hem. Vi talar naturligtvis om tamråttor och möss. Den lilla gnagaren passar utmärkt som husdjur, och eftersom de kostar endast ett par hundralappar behöver det inte bli en kostsam affär. Det är dock bra att tänka på att råttan är ett flockdjur och därför se till att ha åtminstone en råttkompis om du får för dig att skaffa en gnagarpolare.

6. Marsvin

Antal hushåll: 14 000

I vissa delar av världen föds marsvin upp för att sedan hamna på tallriken. Här i Sverige kan de små kelgrisarna dock dra en lättnadens suck då de endast används som husdjur. Marsvin tycker mycket om att kela och vill helst ha en kompis att mumsa hö ihop med. De är däremot ganska lata, så det är kanske inget alternativ för den dressyrintresserade djurägaren.

5. Hamster

Antal hushåll: 25 000

Hamstern är en riktig barnfavorit som trivs bäst i ensamhet till skillnad från många andra gnagare. Den tycker mycket om att äta, med smak för det mesta, något som kan få hamstern bli väldigt tjock. Glöm därför inte att införskaffa ett ekorrhjul så att den lille krabaten får tillräckligt med motion.

4. Fågel

Antal hushåll: 43 000

En burfågel kan vara något för den som har möjlighet att engagera sig mycket i sina djur. De är sociala varelser och behöver absolut en kompis att tjattra med om dagarna. Till de vanligaste sorterna av tamfåglar hör undulater och papegojor. Det är mycket viktigt med kontinuerlig skötsel av buren så att fåglarna trivs, man bör även ha i åtanke att en papegoja kan bli upp till 50 år gammal – inte läge för ett impulsköp med andra ord.

3. Kanin

Antal hushåll: 77 000

Uppemot hundratusen hem i Sverige har en inneboende i form av en alldeles egen Snurre Sprätt, inte så illa pinkat för den långörade gnagaren. Det är ett mycket familjevänligt litet husdjur eftersom de brukar vara mycket snälla, timida och framförallt gosiga. Man bör dock inte lida av bacillskräck då de små krabaterna inte blir rumsrena helt enkelt och gärna lämnar spår efter sig i hela huset. De har även en förkärlek att gnaga på allt som kommer i dess väg – inklusive livsfarliga sladdar.

2. Hund

Antal hushåll: 572 000

Hunden brukar kallas människans bäste vän, men om man får tro den svenska statistiken är den bara näst bäst. Samma statistik visar dock att det är just hunden som ökar mest i popularitet bland de svenska hushållen, med en ökning på hela åtta procent sedan 2006. Labrador retriever, Schäfer och Golden retriever är de absolut vanligaste raserna i vårt avlånga land, tätt följda av Jämthund och Chihuahua.

1. Katt

Antal hushåll: 745 000

Mjao! Svenskarnas populäraste husdjur är – trumvirvel – katten! Över en miljon exemplar av världens minsta kattdjur är bosatta i svenska hem, framförallt i hushåll utan barn. Populärast är de faktiskt i Skåne och Blekinge där det går ungefär 167 katter per 1000 invånare.

3.13/5 (23)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap