Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges populäraste hundraser

Sveriges populäraste hundraser
Labradoren är fortsatt en av svenskarnas favoriter när det kommer till att välja hund. Bild: Pexels

Hunden är det näst vanligaste husdjuret i de svenska hushållen – men vilken är egentligen Sveriges populäraste hundraser?

Vår fyrbente vän finns i över 700 000 exemplar utspridda över hela landet. Nedan följer de varianter av människans bästa vän som var de mest registrerade i Sverige 2017.

10. Fransk bulldog

Den ursöta ”frallan” kvalar med nöd och näppe in på topp tio över de mest populära hundraserna i Sverige. Rasens popularitet har ökat explosionsartat de senaste åren och denna charmiga figur passar utmärkt som sällskapshund.

9. Chihuahua (långhårig)

Den långhåriga chihuahuan är den variant av den pyttelilla rasen som flest människor i Sverige föredrar-knappt före den korthåriga. Rasen härstammar från delstaten Chihuahua i Mexico varifrån den fått sitt namn. Chihuahuan beskrivs som pigga, alert och modig och är inte rädd för att mopsa mot en Rottweiler.

8. Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en hundras från Storbritannien. Den är en terrier av bulldoggstyp, ursprungligen en blandning mellan bulldogg och terrier, en Bull and Terrier, framavlad för hundkamper men sedan länge framförallt en sällskapshund.

7. Bichon havanais

Småhunden Bichon Havanais är en av de tre raser som lever längst i Sverige enligt Agrias hälsostatistik (12-15 år). Havaneser lämpar sig väl som sällskapshundar då de har ett måttligt rörelsebehov och är lättdresserade.

6. Cocker Spaniel

Alla ville ha en egen Lady efter Disney’s dundersuccé Lady & Lufsen, och rasen blev snabbt en av världens mest populära. Sedan dess har den brittiska jakthunden stadigt legat i toppen över de mest populära raserna. Idag hålls de allra flesta Cocker spaniels som sällskapshundar och de är kända för sitt glada och mycket(!) livliga lynne.

5. Shetland Sheepdog

Denna söta vallhund är inte bara populär i Sverige, i en internationell undersökning som genomfördes 2012/2013 utnämndes Shetland sheepdog till en av världens 30 populäraste raser. Även denna hundras finns representerad som en av världens intelligentaste hundraser och passar bland annat mycket bra till agility. Sheepdogen älskar att valla allt som rör sig och mår inte bra om den inte får tillräckligt mycket stimulans.

4. Jämthund

Jämthunden är en svensk ras som fick sitt raserkännande 1946, men som varit populär som älghund sedan 1800-talet. Idag är det Sveriges och Finlands vanligaste älghundar, ett användningsområde som fortfarande är rasens främsta.

3. Golden Retriever

Det är väl så här man tänker att en riktigt trofast vän ska se ut? Golden retrievern avlades från början fram i Storbritannien som fågelhund, men idag är den mest populär som sällskapshund. Golden rankas som världens femte vanligaste hund 2012/2013 och i Sverige är den stolt trea. Rasen har en instinktiv kärlek till vatten, är mycket snäll och vänlig i sitt temperament och på grund av sin höga intelligens används ofta Golden retrievers som brukshundar.

2. Schäfer

Både i Sverige och i hela världen räknas den tyska Shäferhunden som den näst populäraste under 2012. Schäfern har i Sverige legat i topp bland de mest nyregistrerade raserna i årtionden och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är en superintelligent hund med sprudlande energi som älskar att leka och vara aktiv.

1. Labrador Retriever

Labrador retriever är Sveriges absolut populäraste ras just nu, och har länge konkurrerat med Golden och Schäfern om topp-placeringen. Labrador retrievern utnämndes även till världens mest populära hund 2012. Hunden är omåttligt populär som sällskapshund och på grund av sin lättlärdhet och arbetsvilja används rasen mycket inom jakt, och som bruks-och tjänstehund. Labrador retrievern gör stora insatser som bland annat bomb- och mögelhund, liksom ledar-och räddningshund.

2.23/5 (13)

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2019 | Listor.se

Copy link
Powered by Social Snap