Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges populäraste hundraser

Sveriges populäraste hundraser
Labradoren är fortsatt en av svenskarnas favoriter när det kommer till att välja hund. Bild: Pexels

Hunden är det näst vanligaste husdjuret i de svenska hushållen – men vilka är egentligen Sveriges populäraste hundraser?

Vår fyrbente vän finns i över 700 000 exemplar utspridda över hela landet. Nedan följer de varianter av människans bästa vän som var de mest registrerade i Sverige 2019.

10. Flat Coated Retriever

Flatcoated retriever kommer ursprungligen från England, där den har använts som fågelapportör under mycket lång tid. Rasen kom till Sverige på 60-talet och har på senare år blivit mycket populär. Flat coated retriever är en social, arbetsglad och lättdresserad hund samtidigt som den är ivrig och framåt.

9. Chihuahua (långhårig)

Den långhåriga chihuahuan är den variant av den pyttelilla rasen som flest människor i Sverige föredrar – knappt före den korthåriga. Rasen härstammar från delstaten Chihuahua i Mexico varifrån den fått sitt namn. Chihuahuan beskrivs som en pigg, alert och modig liten hund – trots sin ringa storlek.

8. Shetland Sheepdog

Denna söta vallhund är inte bara populär i Sverige, i en internationell undersökning som genomfördes 2012/2013 utnämndes Shetland sheepdog till en av världens 30 populäraste raser. Även denna hundras finns representerad som en av världens intelligentaste och passar bland annat mycket bra till agility. Sheepdogen älskar att valla allt som rör sig och mår inte bra om den får otillräckligt med stimulans.

7. Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är idag Sverige sjunde mest populära hundras. ”Frallans” popularitet har ökat explosionsartat de senaste åren och denna charmiga figur passar utmärkt som sällskapshund.

6. Cocker Spaniel

Alla ville ha en egen Lady efter Disney’s dundersuccé Lady & Lufsen, och rasen blev snabbt en av världens mest populära. Sedan dess har den brittiska jakthunden stadigt legat i toppen över de mest populära raserna. Idag hålls de allra flesta Cocker spaniels som sällskapshundar och de är kända för sitt glada och mycket(!) livliga lynne.

5. Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en hundras från Storbritannien. Den är en terrier av bulldoggstyp, ursprungligen en blandning mellan bulldogg och terrier, en Bull and Terrier, framavlad för hundkamper men sedan länge framförallt en sällskapshund.

4. Jämthund

Jämthunden är en svensk ras som fick sitt raserkännande 1946, men som varit populär som älghund sedan 1800-talet. Idag är det Sveriges och Finlands vanligaste älghundar, ett användningsområde som fortfarande är rasens främsta.

3. Schäfer

Schäfern har i Sverige legat i topp bland de mest nyregistrerade raserna i årtionden. Inte så konstigt med tanke på att det är en superintelligent hund med sprudlande energi som älskar att leka och vara aktiv.

2. Golden Retriever

Det är väl så här man tänker att en riktigt trofast vän ska se ut? Golden retrievern avlades från början fram i Storbritannien som fågelhund, men idag är den mest populär som sällskapshund. Rasen har en instinktiv kärlek till vatten, är mycket snäll och vänlig i sitt temperament och på grund av sin höga intelligens används ofta Golden retrievers som brukshundar.

1. Labrador Retriever

Labrador retriever är Sveriges absolut populäraste ras just nu. Rasen är omåttligt populär som sällskapshund och på grund av sin lättlärdhet och arbetsvilja används den mycket inom jakt, samt som bruks- och tjänstehund. Labrador retrievern gör stora insatser som bland annat bomb- och mögelhund, liksom ledar-och räddningshund.

2.19/5 (16)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap