Listor.se

Sveriges största listsajt

Stöd kampen mot bröstcancer – 9 rosa djur du inte visste existerade

Ingen har väl missat att hösten är rosa i Sverige? Cancerfondens Rosa bandet-kampanj genomförs under oktober varje år med syfte att samla in pengar till forskning och sprida kunskap om bröstcancer. För att uppmärksamma detta listar vi här 9 rosa djur du inte visste existerade.

Bröstcancer är den vanligaste form av cancer som drabbar kvinnor, med 20 insjuknade patienter varje dag. Tack vare de senaste årens framsteg med annat förbättrade behandlingsmetoder till följd av forskning har antalet dödsfall minskat kraftigt under de senaste årtiondena. Här kan du läsa mer om bröstcancerfonden och deras forskning, samt även lämna ett bidrag om du känner för det.

 

9. Rosa Antennariidae

Antennariidae
Denna marulksart kallas ”frogfish” på engelska och är känd för att kunna skifta färg efter sin omgivning för att kamouflera sig. Just den rosafärgade är mycket sällsynt och lever i korallrev utanför Filippinerna.

 

8. Dryocampa rubicunda

Dryocampa-rubicunda
Finare fjäril får man leta efter. Som larv är den ljusgrön men efter puppningen träder en vacker rosa och gul fjäril fram.

 

7. Pisaster brevspinius

Pisaster-brevspinius
Denna sjöstjärna kan bli hela 60 cm lång och lever utanför Kaliforniens kust. Ni som sett SvampBob Fyrkant känner kanske igen arten, hans bästis Patrik Stjärna är nämligen en pisaster brevspinius.

 

6. Draktusenfoting

Draktusenfoting
Den chockrosa draktusenfotingen är en giftig dubbelfotingart som upptäcktes 2007 i en Thailändsk kalkstensgrottor. Den rosa färgen är en varningssignal och det är bäst man håller tassarna borta med tanke på att den färgglada mångfotingen producerar ren cyanid!

 

5. Skär sydhake

Skarsydhake
Den skära sydhaken är en söt liten fågel som häckar i delar av Australien och stoltserar med en vacker knallrosa mage.

 

Bröstcancerfonden

 

4. Rosenskedstork

Rosenskedstork
Denna pelikanfågel lever i södra USA, Västindien samt norra delar av Sydamerika, och precis som pelikaner får rosenskedstorkar sin vackra rosa färg från födan som innehåller karotener.

 

3. Amblycorypha oblongifolia

Rosavartbitare
Denna vårtbitare med det knepiga namnet Amblycorypha oblongifolia lever i Nordamerika och finns i fem olika färger; gröna, bruna, gula, orangea och rosa. De sistnämnda är mycket sällsynta men såklart finast!

 

2. Amazondelfin

Rosa-amazondelfin
Den sagolikt vackra Amazondelfinen lever som namnet antyder i Amazonfloden samt dess bifloder i norra Sydamerika.

 

1. Rosenkakadua

Rosenkakadua
Rosenkakaduan som förekommer i nästan hela Australien, är en social fågel och faktiskt den vanligase kakadua-arten av alla. Gillar du vad du ser går det alldeles utmärkt att hålla fjäderfäna som sällskapsdjur. Men det gäller att veta att det är en kompis för hela livet, då en rosenkakadua kan bli hela 80 år gammal.

4.06/5 (17)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap