Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av världens vackraste platser

Vi förstår verkligen inte hypen kring rymdturism. Vem behöver åka ut i oändligheten när jorden är så här cool?

Från surrealistiska sci-fi-berg till färgsprakande vulkaner och makalösa ökenlandskap – här har vi listat 15 av världens vackraste platser.
 
 

15. Tianzibergen

Bergsformationer, Kina

I den kinesiska nationalparken Wulingyuan hittar man platsen som gav James Cameron inspirationen till miljöerna i monstersuccén Avatar från 2009. Behöver vi nämna att de mäktiga bergspelarna, som i folkmun också kallas Avatarbergen, finns med på UNESCO’s världsarvslista?
 
 

14. Skaftafellsjökull

Glaciär, Island
Vackra platser

Glaciären Skaftafellsjökull är en utlöpare till Vatnajökulls istäcke – samt den perfekta inspelningsplatsen för ett kargt och dystopiskt science fiction-drama. Typ. Sanningen är dock att Skaftafells del av nationalparken är känt på Island för sitt goda klimat och de soliga dagarna under sommaren, vilka är ovanliga på södra Island.
 
 

13. Giant’s Causeway

Basaltpelare, Nordirland

Giant’s Causeway är ett område på Antrimkusten i Nordirland med formationer bestående av över 40 000 svarta polygonformade, de flesta som hexagoner, basaltstenar. Fenomenet är ett resultat efter ett underjordiskt vulkanutbrott för omkring 60 miljoner år sedan.
 
 

12. Antelope Canyon

Kanjon, USA

Antelope Canyon är en av de mest välbesökta och fotograferade sevärdheterna i sydvästra USA. Den smala och djupa kanjonen består av två separata delar som kallas The Crack och The Corkscrew.
 
 

11. Pamukkale

Kalkstensklippor, Turkiet

Pamukkales kalkstensklippor är ett naturfenomen värt namnet. Det vita stenlandskapet har bildats genom att kalkrikt vatten strömmat upp från underjorden och sedan fallit ner över en 100 meter hög klippvägg och på vägen format små terrasser av vita kalkavlagringar.
 
 

10. Dallol

Vulkankrater, Etiopien

I nordöstra Etiopien ligger Danokilöknen som inhyser en väldigt udda vulkankrater. Vulkanen är omgiven av sura varma källor, berg av svavel, pelare av salt, små gejsrar med gas och pooler av syra isolerade med saltåsar. Platsen må vara vacker att titta på, men är i själva verket en av planetens mest ogästvänliga.
 
 

9. Namiböknen

Öken, Namibia

Namiböknen i Namibia är med sina 80 miljoner år på nacken världens äldsta öken. Här faller mindre än 100 millimeter regn per år och nästan inget överlever i de karga miljöerna. Inget semesterparadis med andra ord. Men vackert är det!
 
 

8. Grand Prismatic Spring

Vattenkälla, USA

Grand Prismatic Spring i Yellowstone nationalpark är USA:s största varmvattenkälla, och den tredje största i världen.

Källan upptäcktes 1871 och namngavs efter sitt färggranna yttre, vilket är ett resultat av pigmenterade bakterier som växer som mattor i det mineralrika vattnet. De stora färgskiftningarna beror på att olika bakterier växer på olika avstånd från källan.
 
 

7. Abraham Lake

Sjö, Kanada

De frusna bubblorna under isen på Abraham Lake ser ut som vinterjuveler, men du vill inte komma för nära om en av dem spricker. Bubblorna är nämligen frysta fickor fulla av metangas.
 
 

6. Salar De Uyuni

Saltöken, Bolivia

Salar de Uyuni, belägen i södra Bolivia nära gränsen till Chile, är världens största saltöken med en yta ungefär lika stor som Skåne. Förutom de cirka 25 000 ton salt som utvinns per år har saltslätten även världens största förråd av litium, vilket används för produktion av litiumjonbatterier.
 
 

5. Lake Retba

Sjö, Senegal

Sugen på att bada i milkshake? Denna minst sagt udda sjö i Senegal får sin rosa färg genom massiv algblomning av algen Dunaliella salina. Tillsammans med den höga salthalten gör algerna att sjön närmast kan liknas vid en stor jordgubbsmilkshake. Vattnet lär dock smaka allt annat än gott, och bör inte insupas.
 
 

4. Fly Geyser

Gejser, USA

Denna ständigt aktiva gejser liknar inget annat på vår jord. Fly Geyser är dock inte enbart ett naturfenomen, utan den bildades 1964 när man borrade efter geotermisk energi och geotermiskt vatten tog sin in i en dricksvattenbrunn. Mineraler upplöstes i det varma vattnet och steg till ytan där de stelnade och började bygga den här färglada skapelsen, som fortfarande växer.
 
 

3. Red Seabeach

Vildgräs, Kina

Varför området Red Seabeach i Panjin, Kina, är en turistmagnet är inte svårt att gissa. Den röda vildgräset Chenopodiaceae är en av få gräsarter som klarar av att leva i extremt basisk jord. Gräsets tillväxtcykel börjar i april och antar då en ljusröd färg, vilken skiftar till mörkröd på hösten.
 
 

2. Naica-gruvan

Gruva, Mexiko

Naica-gruvan upptäcktes 1794 i samband med att en grupp guldgrävare hittade en silverådra­ vid foten av berget Naica. Under den mexikanska revolutionen avrättades en av ägarna till gruvan, vilket ledde till att den stängdes mellan åren 1911 till 1922. Man funderade sedan på att avveckla all verksamhet, men strax innan gruvan skulle till att stängas för gott upptäckte man på 122 meters djup Cave of Swords – ett utrymme fyllt med varmt mineralrikt vatten som när det fått rinna ut avslöjade dessa helt fantastiska kristallstavar.
 
 

1. Painted Dunes

Sanddyner, USA

Dessa färgglada sanddyner som bildats genom lager av oxiderad vulkanisk aska, är en av höjdpunkterna i Lassen Nationalpark i norra Kalifornien. Man hittar dem i skuggan av vulkanen Cinder Cone, och de röda och orangefärgare nyanserna är en slående kontrast mot den svarta vulkaniska sanden.

4.3/5 (10)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap