Listor.se

Sveriges största listsajt

15 häftiga växter

Naturen är fantastisk i sin utformning och fortsätter gång på gång att förvåna och fascinera oss människor. Här här har vi listat 15 riktigt häftiga växter.

Under evolutionens gång har de märkligaste växtarter uppstått med minst sagt speciella sätt att reproducera sig. Idag finns det närmare 300 000 olika sorters växter på jorden och det ska vi vara glada för. Utan dem skulle vi nämligen inte ens existera.

Växterna på den här listan passar dock inte som prydnader i krukor då vissa av dem utsöndrar en mustig bajsdoft, medan andra käkar upp dina minsta husdjur om du inte ser upp. Så glöm maskrosor och ormbunkar – vad sägs om en planta som låtsas vara ett kadaver för att locka till sig insekter? Eller växter som spelar döda om du rör vid dem? Alla sorter finns representerade, så ta en titt och låt dig förundras över några av världens mest fascinerande växter.

15. Actaea pachypoda – ”Trollduva”

Actaea pahpyda är en växtart som ingår i trollduvesläktet och härstammar från Nordamerika där den även kallas ”doll’s eyes” eftersom växtens bär påminner om dockögon. Växten är mycket giftig för människor och råkar man äta bären kan det sluta riktigt illa.

14. Drosera capensis – ”Sileshår”

Den köttätande växten Drosera ingår i sileshårssläktet och härstammar från Sydafrika. Dess klibbiga tentakler lockar till sig insekter som fastnar, och därefter lindas tentaklerna långsamt kring offret och öppnas inte igen förrän insekten har upplösts av en matsmältningsvätska som utsöndras ur växten. Efter en långsam död finns endast insektens hudskelett kvar.

13. Mimosa pudica – Sensitiva

Sensitiva är en sydamerikansk ärtväxtart som först beskrevs av självaste Carl von Linné och är känd för reagera på olika stimuli som till exempel beröring genom att blixtsnabbt vika ihop bladen. När växten störs aktiveras ett kemiskt system som tvingar ut vatten ur cellerna vilket får plantan att verka kollapsad. Ingen vet säkert varför växten beter sig på detta sätt men det tros vara en inbyggd försvarsmekanism.

12. Welwitschia

Welwitchiaväxten som växer rakt upp och ner i Namibias och södra Angolas ökenområden ser kanske inte så mycket ut för världen. Plantan är dock ruggigt tålig och kan bli väldigt gammal, ända upp till 2000 år!

11. Codariocalyx motorius – ”Den dansande plantan”

Codariocalyx motorius är en buskväxt som härstammar från Asien och är en av få växtarter som har en rörelseförmåga som vi kan uppfatta med blotta ögat. Bladens konstanta små rörelser beror på att plantan försöker fånga upp så mycket solljus som möjligt och kallas därför ”den dansande plantan”.

10. Dracunculus muscivoris – ”Fläckig drakkalla”

Fläckig drakkalla går även under det mindre smickrande öknamnet ”svinröv” då blomman ska påminna om ett hårigt anus. Växten som härstammar från Medelhavsområdet utsöndrar även en vidrig stank från blommans öppning för att locka till sig flugor.

9. Amorphophallus paeoniifolius

Amorphophallus tillhör knölkallasläktet och odlas i södra Asien för sina ätliga knölar. Blomman utsöndrar även en vidrig stank som påminner om ruttet kött.

8. Victoria amazonica – ”Jättenäckros”

Jättenäckrosens imponerande blad, vars diameter kan bli upp till tre meter med närmare sex meter långa stjälkar, är starka nog att bära en vuxen människas vikt. Näckrosen förekommer naturligt i Amazonas flodsystem och är den enda kända arten i sitt släkte.

7. Rafflesia arnoldii

Rafflesia arnoldii är en av världens största blomväxter och sprider en kadaverliknade odör kring sig där den växer vilt på Borneo och Sumatra. Den extremt sällsynta blomman kan bli upp till en meter bred och väga närmare sju kilo.

6. Lithops julii – ”Stenblad”

Lithops julii som härstammar från södra Afrika ingår i stenbladssläktet och är förbryllande lätta att förväxla med stenar. Ordet ”lithops” kommer faktiskt från grekiskans ord för sten och betyder ”stenliknande”. Växten har fått sitt namn eftersom den kamouflerar sig mot den steniga omgivningen som är dess naturliga växtmiljö för att undvika att bli uppäten. Smart!

5. Hydnoraceae africana

Hydnoraceae africana tillhör gömfröväxterna och växer under jord med bara den skräckinjagande blomman synlig. Blomman utsöndrar en stark bajslukt för att locka till sig dyngbaggar och dess klibbiga insida fungerar som en tillfällig fälla så att baggarna ska föra med sig pollen innan de tar sig vidare till nästa blomma.

4. Amorphophallus titanum – ”Jätteknölkalla”

Jätteknölkallan har ett namn på latin som betyder ungefär ”formlös jättefallos”, vilket är precis vad den gigantiska blomman ser ut som. Växtens blomma räknas som världens största och är känd för att utsöndra en stark doft som påminner om ruttet djurkadaver. Vid blomningen som sker tidigast 15 år efter att ett frö såtts blottas blommans röda färg och växten blir varm för att tillsammans med den vidriga odören skapa illusionen av ett dött djur.

3. Nepenthes – ”Kannrankor”

Nepenthes tillhör kannrankesläktet och är köttätande växter vars blommor är utformade som listiga dödsfällor. Blomman är full med nektar längs kannans kant och insekter som lockats dit blir så berusade av nektaren att de trillar ner i kannorna där de sedan bryts ner med hjälp av enzymet pepsin. Men det är inte bara flugor som blir offer för den köttätande växten, även möss, ormar och ödlor står på menyn.

2. Dracula sergio

Orkidéarten Dracula sergioi har fått sitt namn eftersom de påminner som små vampyrer, och de ansiktsliknande blommorna ser onekligen skräckinjagande ut. Blomman som växer på höga höjder i Colombia utsöndrar en stark svampdoft för att locka till sig flugor.

1. Dionaea muscipula – ”Venus flugfälla”

Venus flugfälla påminner om en skräckinjagande best från ett gammalt tv-spel och är mycket riktigt en köttätande växt. Plantan härstammar från de kvävefattiga blötmarkerna i North- och South Carolina, och den livnär sig främst på flugor och spindlar. När en insekt sätter sig mellan bladflikarna aktiveras en stängningsmekanism som blixtsnabbt stänger bladen och fångar bytet inuti. Efter några dagar är bytet färdigsmält och och bladen öppnar sig igen.

3.31/5 (26)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap