Listor.se

Sveriges största listsajt

12 djur med oväntade färger

Den här listan är inte photoshoppad även om det kan vara svårt att tro. Genom genetiska mutationer kan de mest häpnadsväckande djurarter uppstå som inte liknar några andra. Som om man behövde ytterligare en anledning att älska naturen.

Vi lovar, du kommer inte tro dina ögon när du ser dessa 12 djur med oväntade färger!

12. Mantisräka

Mantisräka

Till skillnad från många andra kräftdjur är mantisräkan en färgsprakande liten rackare med ett skal som går i regnbågens alla färger. De lever i grunda varma hav och är kända för att ha extremt välutvecklad syn.

11. Blå papegojfisk

Blå Papegojfisk

Den blå papegojfisken kan bli upp till 75 cm lång och lever i korallrev i tropiska havsområden i västra Atlanten och Karibiska havet. Praktiskt nog är de blå firrarna dessutom hermafroditer.

10. Vit korp

Vit Korp

Vita korpar är en extremt sällsynt variant av den stora svarta kråkfågeln och de vita fjädrarna beror på en medfödd genetisk mutation. Ganska häftigt eller hur?

9. Blå hummer (Homarus americanus)

Blå Hummer

Det finns på riktigt blåa humrar. Vi lovar! De är visserligen extremt sällsynta (ungefär en på två miljoner av kräftdjursarten ”homarus americanus” föds med blått skal), men de existerar. Den blå färgen orsakas av en genmutation som får hummern att producera stora mängder av ett särskilt protein. Arten förekommer längs Nordamerikas östkust och senast i maj 2014 fångades ett exemplar utanför Maines kust.

8. Vit tiger

Vit Tiger

Denna sällsynta variant av den bengaliska tigern har till skillnad från den gulsvarta jättekatten vit päls med svarta eller bruna ränder. Idag är den bengaliska tigern klassad som starkt utrotningshotad och av de vita tigrarna finns bara ett fåtal individer kvar i vilt tillstånd.

7. Lila snigel (Janthina janthina)

Lila Snigel

”Lila snigel akta dig” skulle man kunna ändra den kända vistexten till för det finns faktiskt lila sniglar. Havssnigelarten ”Janthina Janthina” som har en lila snäcka lever i världens tropiska och tempererade hav.

6. Indisk oxgroda

Indisk Oxgroda

Den spektakulära indiska oxgrodan kan bli 15 cm lång och förekommer i Bangladesh, Pakistan och Indien. Det häftiga med grodarten är att de ser ut som vanliga brungröna paddor, men under parningstiden blir hanarna gula och strupsäckarna antar en mörkblå ton. Blågult är hett med andra ord!

5. Pandahund

Pandahund

Vem har inte drömt om att hålla en gullig panda i famnen? Den senaste trenden i Kina är så kallade ”pandahundar”. Tyvärr är det är ingen riktig ras, utan handlar istället om chow chow-hundar som ”pandastylas” genom att klippas och färgas för att efterlikna landets nationaldjur.

4. Ayam Cemani

Ayam Cemani

Ayam cemani är en ovanlig hönsart som härstammar från Indonesien. Precis allt på denna hönsfågel är svart, inklusive tungan, köttet och skelettet!

3. Rosa gräshoppa

Rosa Gräshoppa

Rosa gräshoppor är inte något man ser varje dag och den sällsynta insekten tros vara besläktad med kortvingade ängsgräshoppor. Den rosa färgen beror på en ovanlig mutation vilket tyvärr också gör den till ett lätt byte för rovdjur.

2. Svart pingvin

Svart Pingvin

Helsvarta pingviner är mycket sällsynta – ungefär en av 250 000 kungspingviner får denna ovanliga täckning vilket tros bero på en förhöjd koncentration av färgpigmentet melanin. Pingvinen på bilden observerades utanför Falklandsöarna 2010.

1. Vit påfågel

Vit Påfågel

Det är omöjligt att avgöra om vanliga eller vita påfåglar är vackrast, men visst finns det något magiskt över denna helvita fågel? Vita påfåglar är leucistiska, vilket innebär att de har vit fjäderskrud till följd av en störning i processen som lagrar pigmentet i fjädrarna.

3.56/5 (18)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap