Listor.se

Sveriges största listsajt

10 växter som renar luften

Luften i våra hem är full med skräp som vi inte kan se, kemikaliepartiklar, damm, avgaser och annat äckel. Men misströsta inte, med enkla knep kan du förbättra din inomhusluft och därmed ditt mående till det bättre!

NASA sammanställde 1989 en lista över vilka växter som var bra att ha för att förbättra luften på rymdstationerna – och fungerar det för astronauter så funkar det såklart utmärkt även för oss jordlingar.

Så, här har ni den ultimata listan över växter som renar luften!

10. Svärmors tunga

Svärmors tunga kan vara en aning vass (växten alltså) men det är en liten drömplanta att handskas med, den är extremt lättskött samt hjälper till att rena luften från skadliga ämnen som bensen, formaldehyd och trikloretylen, samt tar upp koldioxid ur luften nattetid. Den är alltså perfekt att placera i ett sovrum.  

9. Gerbera

Det är inte bara krukväxter som fungerar som mini-luftreningsverk, det finns även snittblommor som exempelvis den populära Gerberan som faktiskt är en av de effektivaste blommorna när det gäller att binda det farliga ämnet bensen från luften. 

8. Flamingoblomma

Växter som rensar luften

Den dekorativa Flamingoblomman minskar halterna av farliga ämnen i luften som formaldehyd, xylen, toulen och ammoniak. 

7. Paradisträd

Paradisträd är en riktigt bra luftrenare som passar perfekt att ha i till exempel sovrummet. Blomman (som dessutom är mycket lättskött) tar upp koldioxid från luften runtomkring och omvandlar det till nytt och fräscht syre. 

6. Gullranka

Gullranka är även den en lättskött växt som ökar luftfuktigheten i ett rum samt tar upp de farliga ämnena bensen och fermaldehyd. 

5. Ampellilja

Ampellilja är en lättskött växt som dessutom har den bra egenskapen att den renar luften från skräp som formaldehyd som finns i plaster, färger och textilier. Den hjälper även till att fukta luften vilket är särskilt bra om jobbar mycket framför datorn.

4. Spjutbräken

Spjutbräken är en slags ormbunke och faktiskt en av våra äldsta krukväxter. Förutom att växten är väldigt dekorativ är den dessutom en utmärkt luftrenare och luftfuktare. 

3. Murgröna

Murgröna är inte bara en väldigt dekorativ planta, det är ven en växt som är särskilt bra på att binda upp kolvätet bensen ur luften. Bensen är ett cancerframkallande ämne som bland annat finns i avgaser och som vi absolut inte vill ha i våra hem. 

2. Orkidé

Orkidéer är inte helt lätta att lyckas med, men med rätt omsorg så är de oerhört dekorativa i ett hem. Inte nog med det – blomman rensar luften från giftiga ämnen som xylen som finns i bland annat färg, de utsöndrar även syre på natten vilket gör dom perfekta att ha i sovrummet. 

1. Fredskalla

Fredskallan har en fantastisk luftrenarförmåga och om du bara har plats för en blomma så är Fredskallan är mycket bra alternativ. Fredskallan renar luften från en hel rad skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Den är dessutom en mycket effektiv luftfuktare. Har du katt bör du dock se upp eftersom den är mycket giftig för små kattmagar. 


2.5/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap