Listor.se

Sveriges största listsajt

10 skräckinjagande djuphavsfiskar

Djuphavsfiskar utgör ungefär tio procent av alla fiskarter och vissa av dem lever på extremt ogästvänliga platser långt tusentals meter under havsytan.

Kanske har det faktum att de spenderar sin tid i absolut kolmörker resulterat i att utseende inte haft lika stor betydelse för dessa arter som för vissa andra. För vackra kan man tyvärr inte kalla dem…

Här har vi listat 10 skräckinjagande djuphavsfiskar du absolut inte vill bada med.

10. Huggormsfisk

Huggormsfisk

Huggormsfisk är en djuphavsfisk som lever i alla tropiska och subtropiska hav ner till 2 500 meters djup. Den ingår i släktet Chauliodus och kan bli 20-35 centimeter lång. Trots sin ringa storlek är det inte en fisk man vill stöta ihop med – någonsin.

9. Pelikanål

Pelikanål

Pelikanålen är en djuphavslevande fisk som vid sällsynta fall har påträffats av människor i samband med att de fastnat i fiskenät. Ålen har ett enormt gap i förhållande till dess kroppsstorlek och kan svälja byten som är större än sig själv och liknar på det sättet en orm.

Pelikanålen har fått sitt namn för att dess påsliknande underkäke påminner om en pelikannäbb. Ålen använder sig av en lång, piskliknande svans för att röra sig. På änden av svansen sitter ett lysorgan som den använder för att locka till sig byten.

8. Djuphavsmarulk

Skräckinjagande djuphavsfiskar

Djuphavsmarulkar ser ut ut som läskiga havsmonster och förekommer i alla världshav på djup större än 300 m. Vissa av dem lever faktiskt på djup över 4 000 meter.

Djuphavsmarulkarna är en unik grupp som saknar bukfenor, saknar eller har reducerade ben i pelvis och med extrem könsdimorfism. Hanarna är dvärglika och bara en bråkdel så stora som honorna. Mellan ögonen har de ett ”metspö”, med ett lysorgan, som de använder för att locka till sig byten.

7. Kråshaj

Kråshaj

Kråshaj är en bottenlevande, mycket sällsynt hajart som lever på djupt vatten i de stora världshaven. Den blir drygt 2 meter lång och liknar mer en ål än en haj.

Arten är evolutionärt den äldsta nu levande hajen och man har hittat 80 miljoner år gamla fossiler. Kråshajen observeras mycket sällan och det senaste levande exemplaret fångades 23 januari 2007 söder om Tokyo. Inget man vill känna stryka mot benen under en simtur.

6. Havskatt

Havskatt

Havskatten är en ensamlevande bottenfisk som föredrar hårda bottnar på upp till 400 meters djup.

Den lever främst på musslor, snäckor, sjöborrar och kräftdjur. När den fångar musslor använder den sina långa framtänder till att slita av dem från underlaget.

5. Trollhaj

Trollhaj

Trollhajen, kallad Goblin shark på engelska, har antagligen fått sitt namn efter sitt karaktäristiska och skräckinjagande utseende – och sin storlek. Den kan bli upp till 4 meter lång.

Lyckligtvis är arten extremt sällsynt och lever på kontinentalsocklarnas branter djupt ner i havet.

4. Anoplogaster cornuta

Skräckinjagande djuphavsfiskar

Man skulle kunna säga att Anoplogaster cornuta, eller Fangfish på engelska, är en riktigt ful fisk.

Till skillnad från många andra fiskarter på denna lista så blir den dock inte särskilt stor – i fullvuxet tillstånd blir den bara cirka 15 cm, vilket gör den lite mindre läbbig.

Arten lever i varma och tempererade hav på 2 000 – 5 000 meters djup.

3. Chiasmodon niger

Chiasmodon niger

Chiasmodon niger, Black swallower på engelska, är en djuphavsfisk som lever på mellan 700 till nästan 3 000 meters djup.

Det engelska namnet är ganska skräckinjagande och kan härledas från att arten kan svälja byten som är större än de själva, upp till två gånger sin längd och upp till tio gånger sin vikt, tack vare dess extremt elastiska magsäck.

Men lugn, arten blir bara cirka 25 cm lång och kan inte svälja en människa!

2. Chauliodus

Chauliodus

Den här rackaren ser ut som en fisk-zombie och kan bli upp till 60 cm lång. Tänk er två skollinjaler! Det räcker för att avskräcka en från havsbad för resten av livet trots att arten lever på djup hundratals meter ned i havet.

Men man kan aldrig vara helt säker… Dessutom saknar fisken fjäll och är istället är täckt av en genomskinlig oidentifierbar hinna. Urk.

1. Jättemunhaj

Jättemunhaj

Jättemunhajen är verkligen skräckinjagande, i alla fall till utseendet. Arten är besläktad med brugden och kan bli upp till 5,5 meter lång. De goda nyheterna är att den främst lever på plankton och småfisk.

De flesta exemplar har påträffats i Stilla havet där de spenderar dagarna på flera hundra meters djup och sedan stiger närmare ytan på nätterna.

3.67/5 (27)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
igyu
6 månader sedan

wow


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap