Listor.se

Sveriges största listsajt

10 monogama djurarter som håller ihop livet ut

Det är inte unikt för människan att leva i monogama relationer, alltså leva med bara en partner åt gången, även om det är en ganska sällsynt företeelse i djurriket. Men det finns faktiskt monogama djurarter som lever tillsammans, bildar bo och uppfostrar ungar tillsammans med en och samma partner.

Här har vi listat 10 monogama djur som definitivt skulle ”put a ring on it” om de kunde.
 
 

10. Grågam

Du kanske trodde att en asätare skulle vara känslokall. Det kunde inte vara mer fel – i alla fall när det gäller den amorösa grågamens kärleksliv. Denna fågel håller ihop med sin partner livet ut och delar även lika på ruvning av ägg, barnpassning och införskaffande av mat. Men det gäller att hålla sig i skinnet – flörtande utanför relationen kan leda till slagsmål och bråk, och inte bara den försmådde partnern utan hela flocken kan vända sig emot den otrogne gamen.
 

9. Fransk ängelfisk

Denna art med det eleganta namnet Fransk ängelfisk bildar par och gör sedan precis allt tillsammans med sin käresta i relationer som ofta varar hela livet. Särskilt håller de ihop mot grannpar inom sin egen art och försvarar tillsammans sitt territorium mot inkräktare.
 

8. Varg

I en vargflock råder det stark sammanhållning, men det finns också en klar hierarki där det endast är alfahonan och alfahannen som parar sig och får ungar. Resten av flocken hjälper till med barnpassning och jakt, och får snällt nöja sig med att förbli singlar resten av livet.
 

7. Termit

Till skillnad från sin släkting myran så parar sig termiten med samma partner hela livet i relationer som kan hålla i upp till 20 år. Break-ups bland termitpar kan dock bli väldigt fula, där fysiskt våld kan förekomma.
 

6. Bäver

Bävern är inte bara ett hårt arbetande djur som bygger dammar och annat som är bra för vårt ekosystem. Den är också hängiven sin familj och lever i monogama relationer som varar livet ut. I alla fall om vi pratar om bävrar som lever i Europa, som inte bara håller ihop hela livet, de är även trogna mot varandra. Det kan man inte säga om deras amerikanska kusiner som är mer promiskuösa och byter partner lite hursomhelst.
 

5. Stubbsvansskink

Tvärtemot de flesta reptilarter har Stubbsvansskinken bara ögon för en och samma partner och kan hålla ihop år efter år. Hemligheten bakom det varaktiga förhållandet kanske är att ödlearten lever ensam större delen av året och bara ses ett par veckor under parningstiden då de troget söker upp sin käresta. Den monogama ödlan hittar du i Australien.
 

4. Vithövdad havsörn

Denna ståtliga fågelart, som också är USA:s nationalsymbol, är ett levande exempel på att långdistansförhållanden faktiskt kan fungera. Trots att den lever ensam under större delen av året återvänder alltid den vithövdade havsörnen till samma näste för att para sig med sin partner. Paren bildas runt fem års ålder och håller sedan ihop i upp till 20 år.
 

3. Gibbonapa

Gibbonapor, eller Gibboner, lever i Sydostasiens regnskogar och kan bli upp till 40 år gamla. Livet spenderar de oftast med en och samma partner. De söta primatparen håller ihop hela livet och gör i stort sett allt tillsammans, inklusive barnuppfostran i sann jämställd anda. Gibboner har ett särskilt sjungande läte och ibland sjunger hanen och honan en slags duett tillsammans. Även om gibbonaporna lever i tvåsamhet händer det att har lite kul vid sidan om, något som inte sällan leder till stormiga bråk paren emellan.
 

2. Präriesork

Den lilla gnagaren med det latinska namnet ”Microtus ochrogaster” ingår i släktet åkersorkar och lever på Nordamerikas prärier. Till skillnad från många andra gnagare bildar sorken monogama par som kan hålla ihop livet ut (som visserligen bara varar i ett par år). Paren uppfostrar sina ungar gemensamt och forskare har nyligen upptäckt att präriersorkar även kan uppfatta oro hos sin partner och ger tröst genom att putsa varandras päls.
 

1. Svan

Svanar bildar par som kan hålla ihop hela livet, och de håller i hop i vått och torrt. De svanarter som flyttar till varmare breddgrader en tid av året gör det naturligtvis tillsammans. Dessutom uppfostrar de sina ungar tillsammans och hanen hjälper även till med bygget av bo och turas jämställt om att ruva på äggen.
 

4.59/5 (17)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap