Från FARC till IS – Världens 10 farligaste terrorgrupper

 
 

IntelCenter är en privatägd amerikansk terroristövervakningsbyrå som sedan 1989 har försett både militär och myndigheter världen över med underrättelsetjänster i kampen mot terrorism. Organisationens fokus är riktat mot samtliga terror- och rebellgrupper runt om i världen – från FARC i Colombia och Maoisterna i Nepal, till al-Qaida och nu senast den fruktade islamistiska terrorrörelsen IS i Mellanöstern.

Här följer IntelCenter’s senaste lista över världens 10 farligaste terrorgrupper. Varje organisation tilldelas ett ”Group Threat Index” (GTI) som räknas fram baserat på en mängd olika parametrar, och rankingen visar med skrämmande tydlighet hur stark den Islamiska staten (IS) vuxit sig på mindre än ett decennium.
 
 
 

10. FARC, Colombia

GTI: 80

FARC
Bild: © Al-Jazeera

Regeringsstyrkorna i Colombia för en ständig kamp mot den vänsterorienterade gerillagruppen FARC, som kontrollerar stora områden av landet. Till sin hjälp har regeringen stöd från såväl olika paramilitära grupper som från USA, och sedan 11:e september-attackerna finns FARC med på amerikanernas lista över erkända terroristorganisationer. Insatserna för att hålla tillbaka gerillagruppen har definierats som en del av det världsomfattande kriget mot terrorism, och planen är att bekämpa dem både militärt och kemiskt genom att förstöra deras narkotikaplantor med hjälp av besprutningsmedel.
 
 

9. Jabhat al-Nusrah, Syrien

GTI: 93

jabhatalnusra
Bild: © Getty Images

Jabhat al-Nusra, även kallad Nusrafronten, är en salafistjihadistisk rörelse i Syrien som bekämpar Assads regering i det syriska inbördeskriget. Gruppen är en gren av al-Qaida och är terrorstämplad av USA, samt svartlistad av FN:s säkerhetsråd. Gruppen består av de mest stridsvana syriska rebellerna och är, förutom välbeväpnade och välorganiserade, även välfinansierade.
 
 

8. Benghazis revolutionära Shura-råd, Libyen

GTI: 100

benghazi-shura
Bild: © Reuters

Denna militära koalition består av islamistiska jihadister och bildades i juni 2014 som svar till den anti-islamistiska insatsen ”Operation Dignity”, ledd av Libyens Khalifa Haftar. Den 14 juli 2014 hävdade rådet att man tagit kontroll över en av Libyens största militärförläggningar, ”Barrack 319”, och i slutet av samma månad erövrades ytterligare en handfull anläggningar i Benghazi.
 
 

7. Islamiska fronten, Syrien

GTI: 115

islamiskafronten
Bild: © Reuters

Islamiska fronten är en sammanslagning av sju olika rebellgrupper som alla är sprungna ur inbördeskriget i Syrien. Ideologiskt och politiskt har man positionerat sig mitt emellan den fria syriska armén (FSA) och radikala jihadistiska grupper som al-Qaida och IS.
 
 

6. Al-Qaida på den Arabiska halvön (AQAP), Jemen/Saudiarabien

GTI: 134

AQAP
Bild: © EPA/STR

Denna Jemenbaserade falang till al-Qaida bildades ur en grupp medlemmar som 2006 flydde från ett fängelse i Jemens huvudstad Sana’a. AQAP betraktas av USA:s regering som al-Qaidas allra farligaste gren, och har som mål att etablera en islamisk stat på den Arabiska halvön. Detta har man försökt åstadkomma genom ett flertal uppmärksammade terrordåd, bland annat självmordsbombningen mot en övning för en militärparad som dödade över 100 personer i slutet av maj 2012. USA har sedan dess genomfört ett antal drönarattacker mot AQAP, med varierande framgång.
 
 

5. al-Houthi, Jemen

GTI: 140

alhouthi
Bild: © Ana Dolu

Al-Houthi är en kraftfull lokal jemenitisk klan i provinsen Saada, på gränsen till Saudiarabien. Rebellerna klassas som fundamentalistiska ”Zaydis”, en jemenitisk förgrening av den shiitiska muslimska tron. De hävdar sig vara direkta ättlingar till profeten Muhammed genom hans dotter Fatima och sedan 2004 har de utkämpat ett blodigt krig mot regeringen och president Ali Abdullah Saleh – som ironiskt nog själv är en Zaydi.
 
 

4. Talibanerna, Afghanistan

GTI: 234

talibanerna
Bild: © Moslem Press

Den ökända talibanrörelsen grundades i Kandahar 1994 och styrde större delen av Afghanistan med järnhand under åren 1996-2001. Ursprunget går att spåra tillbaka till de pakistanska flyktingläger som afghaner flydde till efter det afghansk-sovjetiska kriget 1979. Idag har talibanerna stort inflytande även på Pakistans sida om gränsen och många medlemmar utbildas i ultrakonservativa madrassor, koranskolor, som är mycket vanliga i landet.
 
 

3. Boko Haram, Nigeria

GTI: 235

bokoharam
Bild: © SCG News

Den nigerianska islamistgruppen Boko Haram bildades 2002 av Muhammad Yusuf, och är sedan 2009 klassad som en beväpnad jihadistisk grupp. Man motsätter sig vad man kallar ”västerländsk omoral”, särskilt inom sexualitetens område, och ser Nigerias omfattande korruption och kriminalitet som en effekt av västerländskt inflytande och av icke-islamsk utbildning.

Boko Haram förespråkar muslimska sharialagar, kräver införandet av islamiska skolor i hela Nigeria, och har som mål att störta landets sekulära regering. Attackerna riktas oftast mot poliser och andra tjänstemän, kyrkor, skolor och kristna bostadsområden. Gruppen har tagit på sig ansvaret för massmord på unga pojkar samt kidnappningar av flickor och unga mödrar i syfte att sälja dem som slavar istället för att gå i skolan. Attackerna har främst utförts i norra Nigeria där majoritetsbefolkningen är muslimsk.
 
 

2. al-Shabaab, Somalia

GTI: 285

alshabaab
Bild: © Reuters

Al-Shabaab bildades 2006 av en utbrytargrupp ur de Islamiska domstolarna i Mogadishu, och bestod ursprungligen av ungdomar som krigat vid fronten under inbördeskriget i Somalia. Organisationen, som är terrorstämplad av i stort sett varenda land på jordklotet, kontrollerar i dagsläget stora delar av Somalia och har som främsta mål att driva bort de etiopiska styrkor uppehåller sig landet, samt införandet av sharialagar. För att åstadkomma detta använder man sig uteslutande av diverse våldshandlingar, som bland annat sägs utföras av extrema islamister med utbildning i Afghanistan.
 
 

1. Islamiska staten (IS), Irak/Syrien

GTI: 812

isis
Bild: © Reuters

Man brukar säga att kärt barn har många namn, och det gamla ordspråket verkar gälla även för den i Syrien och Irak etablerade terrorrörelsen Islamiska staten, som även går under benämningarna IS, ISIS och ISIL. Den extrema sunni-islamistiska gruppen har gjort sig ökänd för sin fanatiska tolkning av sharialagar och behandlingen av de som inte delar deras tro. Hänsynslösa massavrättningar, halshuggningar och våldtäkter hör numera till vardagen för miljontals människor som inte lyckats fly IS i dess aggressiva framfart.

Att gruppen vuxit sig så stark på relativt kort tid anses vara en kombination av en stark ledare i Abu Bakr al-Baghdadi, privat finansiering från intressenter i länder kring Persiska viken, samt samgåendet med andra sunnitiska grupper under det syriska inbördeskriget.

IS hade tidigare nära kopplingar till al-Qaida, men inte ens Usama bin Ladins gamla entourage orkade med dem på grund av ”dess brutalitet och ökända omedgörlighet”, och i februari 2014 klippte man alla band. Det om något borde fungera som ett kvitto på den avsky omvärlden känner inför deras kalifat-koncept.
 
 
 
terrordiagram4
 
 

5/5 (1)

 

2 kommentarer

  1. David
  2. Anna

Diskutera denna lista

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share68
Tweet
Pin
68 Shares