Finaste bakverken

 
 

Hälsotrender kan komma och gå, men sötsaker kommer för alltid att bestå! Våren har kommit tidigt till Sverige i år, och det är bara en tidsfråga innan landets caféer öppnar sina efterlängtade uteserveringar. Ingen annanstans i världen är det väl så populärt att fika som i Sverige? Därför kände vi att det var dags att ta fram en lista på de finaste bakverken bland alla våra klassiker.

Tiden då bakning endast förknippades med gamla tanter är sedan länge förbi, och kanske är det sju sorters kakor som blir nästa trend efter cupcakes och surdegsbröd? Samtliga bakverk på listan är inte bara är söta för smaklökarna utan även visuellt godis. Vilket tycker du är det finaste bakverket av våra etablerade kakor, bakelser och tårtor?
 
 
 

10. Dammsugare

dammsugare
Bild: © Raz.nu

Klassikern i kondisdisken som oftast kallas dammsugare är ett kärt barn med många namn. Punschrulle, filmrulle, bagarskrap eller säkring – välj själv. Den populära kondisbiten har i alla fall serverats till fikat sedan 1920-talet.
 
 

9. Grodbakelse

grodbakelse
Bild: © Daniel Eriksson

Grodbakelsen är egentligen en variant av prinsesstårta, bara lite mindre och i en annan skepnad. Oavsett vad den ser eller inte ser ut som – fler bakverk borde se ut som djur!
 
 

8. Napoleonbakelse

napoleonbakelse
Bild: © Lina Lindblad

Den svenska varianten av smördegsbakverket Mille-feuille skapades av konditorn Johan Broqvist i mitten av 1800-talet och kallas i folkmun för Napoleonbakelse. De olika lagren av smördeg, vaniljkräm och grädde toppat med den rosa sockerglasyren gör Napoleonbakelsen till en av de finaste.
 
 

7. Brysselkex

brysselkex
Bild: © Hemmets Journal

Den lilla mördegskakan med sockrade kanter som kallas Brysselkex är ett måste på kakfatet! Enkla att göra och perfekta som gå-bort present. Färgen på sockret kan varieras i oändlighet, och egentligen är dom nästan lite för fina för att stoppa i munnen.
 
 

6. Semlor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bild: © Gesternumdiesezeit/Flickr

I all sin enkelhet är den rustika semlan ett mycket tjusigt bakverk med den gyllenbruna bullen, den fluffiga grädden och det pudrade florsockret. Som grädde på det redan söta moset döljer sig en skatt gjord av mandelmassa i mitten av bakelsen.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

5. Donuts

Outset
Bild: © Generis.com

Det är inte bara poliser i amerikanska snutfilmer som älskar donuts – bakverket från andra sidan Atlanten är i Sverige för att stanna. Det oftast hålformade frityrverket kan pyntas på alla möjliga vis och är väldigt svåra att motstå.
 
 

4. Cupcakes

cupcakes
Bild: © Kimberly Snyder

Cupcakes är en lite sötare variant av muffins med glasyr på toppen, och de söta bakverken är som små portionsversioner av tårtor.
 
 

3. Prinsesstårta

prinsesstarta
Bild: © Semiswede.com

Alla har väl någon gång suktat efter den till synes smaskiga marsipanrosen som pryder den gröna drömtårtan? Vi som ätit rosen vet dock att den smakar apa. Tur då att resten av tårtan är supergod och dessutom ett visuellt mästerverk.
 
 

2. Macarons

macaroons
Bild: © The Housewife Wannabe

Sedan 1930-talet har dessa små söta bakverk kunnas inhandlas på café Ladurée i Paris, som utger sig för att vara bakverkets uppfinnare. De biskviliknande bakverken finns i alla möjliga färger och smaker som lakrits, pistage, hallon och viol. Marie Antoinette har en förkärlek för de söta bakverken i Sofia Coppolas film med samma namn från 2006.
 
 

1. Sommartårta/Gräddtårta

sommartarta
Bild: © Erka Perkas Kök

Synen av en klassisk gräddtårta med svenska jordgubbar en vacker sommardag är väl ändå något av det vackraste som går att beskåda i bakväg? Skippa krånglet med bananmos och fusket med syntetisk sylt och håll dig istället till grädde, sockerkaka, färska bär och en gnutta kreativitet och du är hemma!

 

1 kommentar

Diskutera denna lista

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share44
Tweet
Pin
44 Shares