Världens mest sålda böcker

 
 

Vilka som är världens mest lästa böcker är egentligen omöjligt att svara på. Det finns inga exakta siffror som visar hur många människor som har läst varje enskild bok i världen, men baserat på hur många böcker som tryckts och sålts kan man ändå få en grov uppskattning.

Här har vi listat världens mest sålda böcker de senaste 50 åren, och ja, både ”Alkemisten” och ”Da Vinci koden” finns ledsamt nog med…

10. Anne Franks Dagbok

annefranksdagbok
Bild: © Public domain

Författare: Anne Frank
Utgivningsår: 1947
Antal sålda exemplar: 27 miljoner

Världens mest kända dagbok skrevs av den holländska flickan Anne Frank under tyskarnas ockupation av Holland när andra världskriget rasade för fullt. Dagboken som hittades efter krigets slut innehöll Annes anteckningar under de två år (1942-1944) då hon och hennes judiska familj gömde sig undan nazisterna i ett hus i Amsterdam. 1944 hittades familjen och deporterades till koncentrationslägret Bergen-Belsen där Anne Frank senare tragiskt avled i tyfus.

9. Think and Grow Rich

thinkandgrowrich
Bild: © Betterbookgetter

Författare: Napoleon Hill
Utgivningsår: 1937
Antal sålda exemplar: 30 miljoner

Denna självhjälpsbok som handlar om personlig utveckling sägs vara inspirerad av ett förslag författaren Napoleon Hill fick från den skotsk-amerikanske miljardären Andrew Carnegie. Boken har en titel som anspelar på att bli rik, men Hill hävdade att strategierna i boken kan appliceras på vad som helst och kunna få läsaren att bli i princip vad hen vill.

8. Borta med vinden

bortamedvinden
Bild: © Warner Bros.

Författare: Margareth Mitchell
Utgivningsår: 1937
Antal sålda exemplar: 33 miljoner

Denna odödliga klassiker som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget har även blivit en oförglömlig film med Vivien Leigh och Rhett Butler i huvudrollerna. Handlingen i romanen kretsar runt den unga kvinnan Scarlett O’Hara och familjegården Tara, hennes kärlekshistorier med den gifta Ashley och charmören Rhett Butler. När kriget mellan nord och syd pågår för fullt tvingas hon kämpa för att rädda det som är henne kärt.

7. Twilight-serien

twilight
Bild: © Little, Brown & Co.

Författare: Stephanie Meyer
Utgivningsår: 2005-2008
Antal sålda exemplar: 43 miljoner

Twilight-serien är en bokserie om fyra böcker i fantasygenren, som även har blivit till hela fem Hollywood-filmer med Kristen Stewart och Robert Pattinson i huvudrollerna. Romanserien handlar om tonåriga Bella som flyttar till den lilla regntyngda staden Forks och faller pladask för mystiska Edward Cullen, som senare visar sig vara en vampyr. Kärleken är besvarad och Edward med familj måste gång på gång skydda Bella från andra elaka vampyrer. Historien kryddas än mer av att Bellas bästa vän Jacob kan förvandla sig till en varg (!).

6. Da Vinci koden

davincikoden
Bild: © Doubleday

Författare: Dan Brown
Utgivningsår: 2003
Antal sålda exemplar: 57 miljoner

Den amerikanske professorn i religionssymbolik, Robert Langdon, blir indragen i en komplicerad mordutredning där han blir en av de huvudmisstänkta. En vild jakt på svaren om Jesus fick barn eller inte tar plats under ett fartfyllt dygn i Paris där en kamp mellan de religiösa grupperna Opus Dei och Prieuré de Sion eskalerar. Boken har slagit försäljningsrekord flera gånger om och översatts till 44 olika språk. Tom Hanks har även gestaltat Robert Langdon på vita duken i två filmatiseringar av Browns böcker.

 

 

5. Alkemisten

alkemisten
Bild: © Lina Sellgren

Författare: Paolo Coelho
Utgivningsår: 1988
Antal sålda exemplar: 65 miljoner

Paolo Coelhos mest kända roman har översatts till hela 67 olika språk och sålts i över 150 länder. Boken skildrar den andalusiska herden Santiago som ger sig ut för att pröva lyckan och handlar om att följa sina drömmar, uppskatta livet och att aldrig ge upp.

4. Sagan om ringen-trilogin

lordoftherings
Bild: © Aidan Moher

Författare: J.R.R. Tolkien
Utgivningsår: 1954-1955
Antal sålda exemplar: 103 miljoner

Tolkiens mästerverk till fantasy-trilogi om hobbiten Frodo och hans vänners äventyr i den fiktiva världen Midgård har även filmatiserats i en oförglömlig filmsaga av regissören Peter Jackson. Handlingen kretsar runt kampen mellan gott och ont, och vad maktbegär kan få för konsekvenser. Många är nog de som legat på kammaren och sträckläst dessa spännande böcker som håller precis lika bra än i dag.

3. Harry Potter-serien

harrypotter
Bild: © HammerWrit Press

Författare: J.K. Rowling
Utgivningsår: 1997-2007
Antal sålda exemplar: 400 miljoner

J.K. Rowlings heptologi om den brittiske pojken Harry Potter som på sin sjuårsdag får reda på att han inte alls är en vanlig pojke utan en trollkarl, och får följa med halvjätten Hagrid till trollkarsskolan Hogwarts. Läsaren får följa med Harry under sju år och hans kamp tillsammans med vännerna Hermione och Ron för att bekämpa den onde Lord Voldemort. Böckerna om Harry Potter har blivit den största succén inom barn-och ungdomslitteraturen i modern tid och sägs ha förändrat barnböcker för all framtid.

2. Citat av ordförande Mao (Maos lilla röda)

maoslillaroda
Bild: © Public domain

Författare: Mao Zedong
Utgivningsår: 1966
Antal sålda exemplar: 820 miljoner

Även känd som ”Maos lilla röda” blev denna bok i praktiskt fickformat en av de mest spridda verken i världen och innehåller citat ur Maos skrifter. Boken förknippas kanske mest med kulturrevolutionen som pågick i Kina mellan 1966 och 1976 där all kultur och litteratur som inte passade in i det nya socialistiska samhället förstördes.

1. Bibeln

bibeln
Bild: © iStockphoto.com

Författare: Okänd
Utgivningsår: Okänt
Antal sålda exemplar: 3,9 miljarder

Tidernas bestseller! Bibeln eller ”Den Heliga Skrift”, är en samling böcker som skrivits från cirka 900 före Kristus och framåt, och utgavs första gången på svenska 1541. Bibeln är kristendomens viktigaste skrift och är uppdelad i ett gammalt och ett nytt testamente.

2.5/5 (4)

 
 

7 kommentarer

  1. HarryPotterälskaren
  2. Mathias
  3. Cecilia
  4. Smöret
  5. Smöret
  6. Adam

Diskutera denna lista

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Shares
Share6
Tweet
Pin